В ОУ "Братя Миладинови" повишават мотивацията за учене със смехотерапия

В ОУ "Братя Миладинови" повишават мотивацията за учене със смехотерапия

Доброволци от сдружение "Жажда за живот", Сливен практикуват успешно смехотерапия с учениците от ОУ "Братя Миладинови". Дейността е по идея на училищния психолог Рая Попова и се извършва с разрешението на училищното ръководство в часовете на класа. Смехотерапията включва загряващи леки физически упражнения, които Давид Реолид от Испания креативно представя чрез игри за стопяване на ледовете и запознанство по забавен и уникален начин. Така още в самото начало на работата, всяко дете получава достъп до пространство, в което да заяви себе си и своята личност. Следва интерактивното упражнение „Салата“ водено от Клаудия Галярдо, в което участниците се озоват в дружеската компания на толкова хора, колкото е зададеното от водещата  количество.

Илария Кампестре от Италия очарова момчетата и момичетата от  4 г клас с идеята си да си предадат в кръг положителни послания от дясно на ляво и от ляво на дясно. Часът продължава еуфорично със щафетни игри с балони, които децата пренасят ,стиснали ги между краката си или опрели гръб едно в друго. Авторът на играта е Павло Ковал – доброволец от Украйна. Той рамкира и  пространството на учебния час, който приключва с обща прегръдка, в която се включва без колебание и класния ръководител Нурдан Хюсейнова, която напълно отговаря на името си – излъчваща светлина, лъчезарна.

 

Смехотерапията е особено популярна в японските клиники и в клиниките в САЩ. В практиката си индийските лечители използват йога на смеха. Днес е доказано, че по – голямата част от соматичните заболявания възникват от пренатоварване на психиката. Затова училищното ръководство в ОУ „Братя Миладинови“ търси нови методи за задържане на учениците в училище и активизиране на вниманието им в учебните часове. Инициативата "Смехотерапия" с участието на доброволци от сдружение "Жажда за живот" е привлякла вниманието и на регионалния инспекторат по образованието в Сливен. Предстои да бъде изготвен филм по темата, който ще бъде използван с учебна цел в образователните институции.

Галерия