Проект "Еразъм+" - "Човешката енергия за енергията на Земята"

Проект "Еразъм+" - "Човешката енергия за енергията на Земята"

През месец март 2019г учениците Васил Бисеров, Иван Енчев, Мария Черкезова и Димитринка Черкезова от 4 в клас посетиха градовете Faux-les-Tombes,  Намюр и Брюксел в Белгия, вследствие участието си в проект "Човешката енергия за енергията на Земята" по проект "Еразъм +".

В град Намюр, в училище Еcole communal de l'Envol, взеха участие в ателиета, дейността на което е свързана с ефективното използване на земните ресурси за опазване на планетата. Посетиха завод, в който наблюдаваха как преработката на тор от 25 ферми води до производство на електричество, захранващо 5 села и къща за гости с 50 легла. Посетиха и водна централа за получаване на електричество.  Наблюдаваха и по какъв начин вятърните турбини  преобразуват енергията на вятъра в електрическа енергия.

В средновековния замък Шато дьо Модав наблюдаваха модел на хидравличното колело, конструирано в Модав през 17 век от Ренекин Суалем и послужило за модел на прочутото устройство на Марли, чрез което водата на Сена е можела е можела да отива до Версай.

В Брюксел посетиха Парламентариума – музей на Европа в Европейския парламент. Този музей е посрещнал над един милион души. Възрастни и деца могат да се запознаят с Европейската демокрация посредством множество различни мултимедийни екрани и с помощта на личен мултимедиен пътеводител на всички езици на държавите, членки на Европейския съюз.

Галерия