"ЕРАЗЪМ+" „Кутия за съкровища“ – насърчаване на културното многообразие за да се оценят и споделят общи ценности 2018-1-FR01-KA229-048425_6 "Boîte à trésors" promouvoir la diversité culturelle pour valoriser et p

проект

ПРОЕКТ ПО ПРОГРАМА "ЕРАЗЪМ+"

„Кутия за съкровища“ – насърчаване на културното многообразие за да се оценят и споделят общи ценности        2018-1-FR01-KA229-048425_6

"Boîte à trésors" promouvoir la diversité culturelle

pour valoriser et partager des valeurs communes

https://youtu.be/e9wlDd-M1LA

Партньори:

 

  • école publique JUST SAUVEUR, LE TAMPON – обществено училище Жуст Совьор, Тампон, Франция
  • CEIP ARAGÓN, Las Palmas de Gran Canaria, Основно училище Арагон, Лас Палмас, Испания
  • Kantokasken koulu, Espoo, Финландия, Основно училще в Еспо, Финландия
  • Lycée Saint Charles Saint Pierre – Частно католическо училище Сен Чарлс, в Сен Пиер, Франция
  • 2nd Model Experimental Primary School of Rhodes, Rhodes – Второ експериментално училище в Родос, Гърция

 

Целта на този проект е да укрепи европейското измерение в областта на образованието чрез насърчаване на мобилността и сътрудничеството между училища,  ученици и  учители. Това партньорство насърчава дейности като четене, писане, история, география, математика, наблюдение, изучаване на чужд език, като изкуствата ще бъдат силно мотивирани.  Учениците са на възраст между 5 и 14 години и тяхното участие е съществена част от обмена по проекта. Това ще им позволи да се срещат и да си взаимодействат, ще се провеждат разнообразни дейности. Това ще допринесе за даване на още по-голямо значение и стойност на понятията за взаимопомощ, толерантност и уважение. Проекът „Кутия за съкровища“ обединява партньори от остров Реюнион, Канарски острови, остров Родос и Финландия.

От 1 до 4 април 2019 г. нашето училище бе домакин на среща по проекта. Приобщаване към българското изкуство, бит, история и традиции – това бе целта на обучението в Сливен. Всеки партньор получи своя „кутия за съкровища“, в която бяха поставени изделията, изработени в ателиетата в училище – кукерска маска, кукла с българска носия, както и диск с бългрска народна музика, мускал с българска роза. Гостите посетиха Пловдив, Велико Търново и крепостта Туида. В училище участваха в няколко ателиета – „Народни носии“, „Народна музика“, „Народно творчество“, „Народни обичаи“. Ателиетата бяха анимирани от Е.Митева, Т. Йорданова, П. Вълкова и Д. Тодорова. Участниците – ученици и учители, изработваха кукли с народни носии, рисуваха кукерски маски и носии от различни региони, оцветяваха керамична ваза, боядисваха великденски яйца и направиха първи стъпки в разучаването на българско хоро и ръченица. След кратка почивка за игра на двора, гостите се насладиха на българската национална кухня. Групата бе приета в Областната управа и им бяха връчени малки подаръци. На крепостта Туида имаха възможност не само да разгледат и слушат беседа, но и да участват в стрелба с лък, да облекат средновековни дрехи.

Работата продължава през 2019/2020 учебна година, като следват визити на нашите ученици в училищата на партньорите и изпълнения на дейностите по плана на проекта.